lauantai 28. kesäkuuta 2014

Positiivinen ponteva - Kari Peitsamo Turun illassaTaputin eilen taas keskisormeni mustaksi (vasten toisen käden isoja hopeasormuksia) ja tein aaltoja (melko vähäväkisessä turkulaisyleisössä) Kari Peitsamon keikalla Turku Acousticissa auringon kultaamassa illassa.


-Tämä kaunis ilta Tuomiokirkkotorin viehättävässä maisemassa jäisi vajaaksi ellen soittaisi tuota tuotantoni kulmakiviin lukeutuvaa kappaletta tuolle opiskelijanuorukaiselle, jonka näennäisen huoleton vapaa-ajan asu kätkee alleen jäntevän vartalon… Olen säveltänyt tämän kappaleen itse… 

Peitsamo virittelee yleisön vastustamattomasti puolelleen enkä usko, että pienellä esiintymisalueella on ketään, joka ei miehestä pitäisi. Peitsamon lakoninen huumori saa pakostikin hyvälle tuulelle.

Peitsamo erottautuu yrmeistä muusikoista myös siinä, että mies ottaa mielellään vastaan yleisön toiveita (toisin kuin ne soittajapojat, jotka kieltäytyvät toimimasta ”%x3&9#5:n jukebokseina” samalla menettäen mahdollisuuden välittömään kontaktiin yleisön kanssa). Ja yleisön toivelistahan on pitkä ja monipuolinen kuten Peitsamon tuotantokin, joka käsittää yli 70 julkaistua levyä - LP:tä, EP:tä, kokoelmia. Voiko ihminen olla tosikko, jos hän antaa biiseilleen nimet Positiivinen ponteva, Hesan telkkariin tai nimeää levynsä otsakkeella Sian raato kääntää hitaasti kasvonsa valoon päin?

No jaa, kuinka monipuolinen tuotanto? Välillä tuntuu, että Kari Peitsamolla on vain yksi ainoa loppumaton biisi, varsinkin akustisesti esitettynä. Kappale, jonka sanoissa se juju on.  Minimalisti. Humoristi. Rock’n Roll -mies hamaan loppuun asti. Yleisöään kunnioittava: -Olette mahtava yleisö! Kari Peitsamon suusta klisee saa vitsikkään sävyn, mutta olemme niin messissä. Ja Peitsamo kehottaa meitä puristamaan kaikkemme.Saimme kuulla mm. nämä rakastetut kappaleet (emme välttämättä tässä järjestyksessä) Vedestä nousee kasvi, Checking and Bowling, Uskon Beatleksiin, Lähde autoiluretkelle suureen etelän kanjoniin, Perseitä, perseitä, perseitä, Mekaaninen susi ja Setä Ben ja hänen lentävät syntetisaattorinsa: Minut lukittiin vahingossa galleriaan. Hoilasimme yhdessä pieniäänisesti myös Oliivinvihreää Dodge Dart  vm. 75 sen kuin turkulaiselta ujoudeltamme suinkin kykenimme. Huipennuksena kuulimme jo keikan puolivälissä kaikkien toivebiisin, rokkaavan Kauppaopiston naiset ryyditettynä vallan mainiosti Led Zeppelinin Whole Lotta Lovella.

Kari Peitsamo tunnetaan vakiesiintyjänä myös maineikkailla Ämyrock-festivaaleilla, varsinaisena Ämyn kummisetänä. Ämyrock on Hämeenlinnan elävän musiikin yhdistyksen Ämy ry:n järjestämä ilmaisfestivaali, jota vietetään perinteisesti Kaupunginpuiston vehreässä lehdossa. Tänä vuonna, tarkalleen ottaen juuri tänään, 28.6.2014 , juhlitaan Ämyrockin 40-vuotista matkaa. Juhlavuoden teemana on kaikenlaisen syrjinnän vastustaminen. Saisipa olla mukana!

Itselläni oli tilaisuus osallistua Ämyn viehkeän kotikutoiseen tunnelmaan ensi kerran jo vuonna 1979.  Punk oli Suomessa vahvassa nousussa ja siitä innostuin minäkin. Tukkani lyheni ja levylautaselleni etsiytyivät Eput, Pelle, Sex Pistols, myöhemmin Ramones ja Dead Kennedys. Esiintyjälista Ämyssä oli sinä vuonna pitkä, lavalle kiipesivät mm. Hurskas, Pelle Miljoona & 1980, Se ja Veltto Virtanen. Seuraavana kesänä lauteille nousivat Vaavi, Vandaalit, Maukka Perusjätkä ja Hanoi Rocks ja monet muut. Sen muistan, että hauskaa oli seurata Hanoi Rocksin poikien (kirjaimellisesti) lampsimista rock-helyissään ja kuluneissa buutseissaan Ämyrockin hiekkakentällä. Tuolloin hanoit vasta virittelivät rock-uraansa. Tänään Peitsamo esiintyy siis Ämyrockissa. Mikäli mies siirtyi eilisen keikan jälkeen legendaariseen Tinatuoppiin, kuten toistuvasti ja vakaasti ilmoitti, niin olisipa hauska kuulla kuinka läppä lentää Ämyssä tänään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti