sunnuntai 17. elokuuta 2014

Miesenergiaa Mansessa


Aivan kuin naisvoimassa ei olisi jo riittävästi kummasteltavaa, piti lähteä Tampereelle saakka miesenergiaa etsimään. Opiskeluaikainen ystäväni nimittäin kutsui minut kylään kotiseudulleen tarkastamaan Tampereen Teatterikesän tarjontaa.


Ensin suuntasimme Tampere-talolle tsekkaamaan tanskalaisen Neander-ryhmän BLAM!-nimisen teatteriproduktion, jossa ei puhuttu vaan kirjaimellisesti hypittiin seinille. BLAM!, jota ryhmä luonnehtii lauseella ’Die Hard Meets the Office’, on yhdistelmä mimiikkaa, parkouria, sirkusta, akrobatiaa ja tanssia. Liike ja kehollisuus ovat esityksen juttu, ja siksi sen ainokaisiin kolmeen sanaan why!!?, cut ja fuck latautuu paljon painoa.

Näyttämöllä elehtii, ilmehtii, kikkailee, pyörii, kiipeää, kaatuu, hyppää, ryömii, keinuu, heittää volttia ja leipoo toisiaan lättyyn neljä toimistorottaa lopen kyllästyneinä harmaaseen kynänpyörittelyynsä ja toimiston nurkassa raksuttavaan, keskinkertaisuuden ylimpään symboliin, faksiin. Kun kireän, mutta omia paheitaan piilottelevan pomon silmä välttää, alkavat tämän kolme alaista kuvitella itsensä toimintaelokuvien sankareiksi.

Hiirimäisen pysähtynyt uneliaisuus väistyy, kun miehet filmaavat kuvitteellisella kameralla toimintaleffoista tuttuja stunttitemppuja.  Rei’ittäjät muuttuvat konekivääreiksi, kun toimistoon pölähtävät vuoronperää paikalle Terminaattorin, RoboCopin ja Rambon kaltaiset hahmot. Meno kiihtyy, sankarit ja viholliset ampuvat ja tulevat ammutuiksi tuhdeilla aseilla, ruumiit lennähtelevät seinille tai kierähtelevät toimiston sermien ja pöytien yli. Esityksen alun vaisu tunnelma kiihtyy loppua kohden. Toimiston lattiasta tulee seinä, pomosta sankari muiden mukana ja valtavan loppurymistelyn jälkeen tunnelma muuttuu kiihkeäksi tanssiksi äijämusiikin tahtiin.

Yhden ketterimmistä rooleista veti esityksen ohjannut islantilaissyntinen Kristján Ingimarsson, joka tunnetaan Tanskassa niin poliittisen kuin kokeellisenkin teatterin tekijänä. Aamulehden toimittaja Minna Ohtamaa on päässyt jututtamaan poikamaisen kujeilevaa, 46-vuotiasta Ingimarssonia, joka kertoo ottaneensa toimintaelokuvat esityksen aiheeksi, koska ihailee kyseisten leffojen liikekieltä (Aamulehti/Ihmiset, 9.8.2014).

BLAM! edustaa tyylikästä miesenergiaa. Esityksen luulisi kelpaavan vaativammallekin nuorelle miehelle, jonka kaltaisia ei teatterin katsomossa tavallisesti tapaa. Nautin itsekin esityksen vauhdista ja miesten taitavasta akrobatiasta. Olisin tosin saanut kohelluksesta enemmän irti, jos kuuluisin toimintaelokuvien ystäviin ja olisin paremmin tunnistanut näyttelijöiden metamorfoosien kohteet. Itse asiassa pidän toimintaleffoja äärimmäisen haukotuttavina enkä muista, että olisin jaksanut katsoa ainuttakaan lajityypin elokuvaa loppuun asti. Tämän kuitenkin jaksoin ja varsin mielelläni vieläpä.

Seuraavana iltana suuntasimme TT Frenckelliin tarkistamaan, mitä Jussi Parviaisen näytelmälle Jumalan rakastaja on tapahtunut kolmessakymmenessä vuodessa. Testosteroni turskahteli entiseen malliin, rautaa nousi ja näyttelijöiden ponnistus kuului ja tuntui varmasti takariville asti. Näytelmästä oli tullut entistä ajankohtaisempi.

Pitänee paikkaansa väite, että Jumalan rakastaja oli 80-luvulla edellä aikaansa. Siihen aikaan oman kehon, fyysisen olemuksen ja äärimmilleen viedyn yksilöllisyyden palvonta ja narsismi vähän jokaista itsekeskeistä persoonallisuutta selittävänä käsitteenä nostivat treenattuja päitään. Nyt omaan peilikuvaan tuijottaminen - tai sanoisiko oman kännykkäkameran linssiin tuijottaminen - on jokamiehen ja jokanaisen velvollisuus mikäli mielii olla olemassa ja kuulua jengiin. Sisältä hukassa oleva voima korvataan ulkokuoren kiillolla ja houkuttelevuudella. Kehon hallinta todistaa itsensä voittamista. Jumala kenties löytyy ihmisestä itsestään, mutta Juska Paarman tapauksessa ulkoisen muodon maailmasta, täydellisestä kehosta.


Kokkolan kaupunginteatterin version Jumalan rakastajasta on ohjannut Sakari Hokkanen ja vuoteen 2013 sen on sovittanut dramaturgi ja näytelmäkirjailija Jussi Moila. Käsiohjelmassa Moila kertoo, että vuoden 2013 versiossa alkuperäisesityksen provosoiva väkivalta ja aidontuntuinen seksi on haluttu ohittaa, sillä itse tarinan ei haluttu peittyvän väkivaltaan ja seksiin. Luen ohjelmasta, että tässä sovituksessa sen sijaan korostetaan ”ihmisten yksinäisyyttä ja vieraantumista ruumiistaan sekä maailman ”pornoistumista”: seksin muuttumista ulkoa nähdyksi sisältä koetun sijasta”.

Moila kertoo edelleen näytelmän kuvaavan suomalaista miestä ja tämän roolia yhteiskunnallisessa murroksessa. ”Juska hylkää Jumalan ja omat juurensa ja yrittää luoda itse itsensä. Hän jauhautuu markkinatalouden yksilökultin ja konservatiivisen luterilaisen moraalin väliin: yrittää olla oma jumalansa mutta hajoaa syyllisyyteen”, Moila jatkaa käsiohjelman tekstissä.

Juska Paarman osan vetäjä, näyttelijä Mikko Virtanen on rakentanut oman kehonsa uudelleen fyysisesti ja esteettisesti vaativaa pääroolia varten. (Älkäämme muuten unohtako kolmoisroolia vetänyttä Seppo Merviää, joka esittää näytelmässä Juskan peilikuvaa, tämän bodariesikuvaa sekä naismaista vaatesuunnittelijaa. Merviä vetää näytelmässä fyysisesti yhtä ansiokasta roolia.) Treeniajastaan Virtanen on pitänyt blogia, josta voi lukea että hänen suhteensa omaan kehoon muuttui ja vaiheeseen liittyi myös sairaalloisia oman ruumiin itsetarkkailun muotoja. Kuinka helppoa onkaan kehittää itselleen syömishäiriö, treenaamisen tai laihduttamisen pakko, jonka pohjalla on valehteleva kehonkuva.

Juska Paarma taistelee mitättömyyden tunteen, eksistentiaalisen yksinäisyyden, ulkoisen ja sisäisen jumalansa etsinnän, seksuaalisen kyvyn ja impotenssin, homofobian sekä hybriksen kohtalonpyörässä. Veren maku suussaan Juska riuhtoo rautaa katkeamispisteeseen asti. Hän löytää äärimmäisen kipupisteensä, henkinen kantti katkeaa, Juska ristiinnaulitsee itsensä kehollisuuden Golgatalle ja luisuminen mielen pimeyteen ja yli-ihmisenä elämisen harhaan alkaa. Juskasta tulee ihailemansa David-patsas, ulkoisesti täydellinen jumalankuva, sisäisesti silkkaa silkkoa. Piinaava itseinho ja yksinäisyys vääristyvät vallaksi hallita toisten olemassaolon oikeutusta.

80-luvun Jumalan rakastajan yksityiskohtia en enää kovin tarkasti muista, onhan näkemästäni esityksestä kulunut jo 30 vuotta. Ajassa kylläkin on muuttunut paljon: alastomuus näyttämöllä ei enää ole sensaatio ja itsekorostuksen välineet ovat mullistuneet täysin. Instagrammit, selfiet, tinderit, oman viehätysvoiman kuvalliset testaamiset ja kuntosalijäsenyydet ovat kaikkien ulottuvilla.

Jumalan rakastajan lailla edellä aikaansa oli myös Pekka Lehdon ohjaama Jussi Parviaisen elämän kriisimonologi Yksinteoin vuodelta 1990. Faktan ja fiktion rajamailla liikkuva itsetilitys kun on tehty ennen some-aikakautta.

BLAM! pallottelee miehen kehollisuudella kevyen komiikan ja sulavan liikkeen keinoin. Jumalan rakastaja taas ryömii pohjamudissa, tähtää tarkasti kohteeseensa, ampuu järeästi ja jää vaivaamaan mieltä.


Ei kahta ilman kolmatta. Auringonlaskun viilennettyä terassit (oli ihana hellepäivän ilta) pohdimme Jack the Roosterin vessassa ystäväni kanssa, mihin suunnata seuraavaksi. ”Eiköhän lähdetä katsomaan Vaavia”, ehdotin vain leikilläni, sillä tiesin ettei ystäväni erityisesti punkista piittaa. Aliarvioin ystäväni laaja-alaisuutta, sillä tämä olikin heti valmis. Kumijalka alle ja Pispalaan Vastavirta-klubille.

Lavalla soitteli jo Karanteeni. Tungimme vessapaperia korviimme, koska korvatulpat eivät näköjään ikinä seuraa mukanani. Karanteenin jälkeen soitti salolainen Vaavi ja meno vain parani kun lauteille nousi alun perin kouvolalainen Loose Prick


Yleisössä on paljon oman ikäisiäni 70-80 -lukujen vaihteen punkmuistojaan nostalgisoivia hemmoja. Vasta kun istuimme Vastavirrassa, muistin että juuri samainen ystäväni oli kylläkin tutustuttanut minut 70-luvun lopussa tamperelaiseen opiskelija-asuntola Rastin kellarissa sijainneeseen I-Klubiin, tuohon kaikkien myöhempien tamperelaisten punk-klubien iskään.Miesvoimalla kulttuurimatkani Manseen oli alkanut ja siihen se oli myös päättyvä. Täysikuun kuumottaessa yön mustaamalla taivaalla matkalla Vastavirta-klubilta ystäväni kotiin tilitti nuori taksikuski Latela-kielellään eli Tampereen murteella perinpohjaisesti päänsärkyään ja muuta terveydentilaansa sekä tyttöystävänsä kissan sairastumisesta aiheutunutta stressiään. Miesenergia sai encorensa ja matka sujui poikkeuksellisen rattoisasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti